hits

Forsikring

Lønner det seg å samle forsikringene i ett selskap?

Det enkle svaret er: Som oftest ikke

Det riktigere svaret er: Det kommer an på hva du har å forsikre

Det pragmatiske svaret er: Det viktigste er å shoppe rundt

Norge er i særstilling

Forsikringsselskapene skor seg på lojale forsikringskunder. I Norge har en samlet forsikringsbransje år etter år banket inn i hodene våre at vi skal samle forsikringene ett sted for å få 15% rabatt på alle forsikringene våre og at lojalitet lønner seg.

Begge deler er vrøvl. Det er fint å spare 15% på forsikringene, men enda bedre å utnytte at et annet selskap er 30% rimeligere. Forskjellene mellom dyreste og rimeligste selskap i en sammenligning er ofte halv pris!


Norge og noen få andre land er spesielle på dette. I markedet hvor forbrukerne har et mer bevisst for hold til å spare tusenlapper på forsikring (for eksempel Sverige og Storbritannia) er det mye mer vanlig å splitte forsikringene på flere selskaper.

Hva bør du gjøre?

Med tanke på hvor lett det er å sjekke prisen hos flere selskaper og på hvor mange tusenlapper det er å spare på å gjøre det er det helt fascinerende hvor få (12%) som bytter selskap hvert år. FINN.NO har laget et datterselskap, PENGER.NO, som spesialiserer seg å hjelpe forbrukerne å gjøre smarte og velinformerte valg, hvor de sparer tusenlapper og får riktigere dekninger.


Har du både bil og hus er erfaringen derfra at de fleste kan spare minst 4000 kroner på å bytte forsikringsselskap ? og det med mindre enn 30 minutters jobb. Det er god timebetaling det!

Skismørere og forsikringsselskap har samme utfordring

Det er utrolig vanskelig å lage gullski til mesterskap. På søndagens teamsprint kunne Ingvild og Maiken juble over gullski. På tirsdagens renn sammenlignet en fortvilt Heidi Weng skøyteskiene sine med klisterski. Hvorfor kan slikt skje?


Det er mange faktorer som påvirket skiene deres. Det er lettere å bruke rubbeskiene til min venn Oddbjørn Hjelmeseth fra Vancouver-OL som eksempel. Rubbeski er hårete under skien. Lange hår gir bedre feste, men risiko for at det blir for godt feste. Korte hår gir risiko for å få for lite feste. Det er vanskelig for smøreren å velge tykkelse på rubben, siden mange ting kan skje. Været kan endres fort og marginene fra topp ski til dårlige ski er små. Oddbjørn valgte for tykk rubb og tapte veddemålet om gullmedaljen.

For å redde Norges ære bruker vi millioner på millioner av kroner på smørebusser, produkter og mannskap. Dette høres mye ut, men er likevel bare småpenger i forhold til hvor mange millioner forsikringsselskapene bruker på å gjøre tilsvarende veddemål. De har matematikere og statistikere i etasje på etasje for å prøve å sette så riktig pris på dine forsikringer som mulig. De vinner ofte veddemålene sine, men langt oftere taper de.

En aktuar i et forsikringsselskap står overfor akkurat den samme oppgaven. Hvor høy pris skal Vidar, 42 år fra Larvik betale for å forsikre sin Volkswagen Passat? Hvor tykk «rubb» skal de velge? Hvis de setter en høy pris vil kunden gå til et annet forsikringsselskap og de taper kunden. Hvis de setter for lav pris taper de penger. Hva som er riktig pris er avhengig av hvor sannsynlig det er at Vidar kolliderer og hvor stygt han og bilen blir skadet. Mange faktorer betyr noe i dette regnestykket. Alder og tidligere skadehistorikk er viktig. Bosted og motorstørrelse er viktig. Om han har tyverialarm og ESP betyr en del. Farge på bilen betyr litt. Vi kunne tatt inn hundrevis av faktorer i denne opplistingen.

Gjensidige mener kanskje at Vidar bør betale 7000 for forsikringen. Eika mener kanskje 6000 for et nærmeste identisk produkt. If mener kanskje 5000 og Vardia 4000.
Disse prisforskjellene i eksemplet høres enorme ut, men de er ikke spesielt store i forhold til hva vi ofte opplever når vi henter inn priser for kundene våre i PENGER.NO. Det er vanskelig å velge skismøring, men det er enda vanskeligere å beregne hvor store utbetalinger forsikringsselskapene kan påregne på en kunde.
Og dette kan du utnytte til din fordel! Produktene fra de ulike selskapene er omtrent like. Så ved å shoppe rundt kan du spare MANGE tusenlapper. Og tjenesten PENGER.NO gjør denne jobben for deg. Det går like fort (om ikke fortere) å sjekke mange selskaper samtidig som å sjekke prisen hos bare ett selskap. Du vinner. Selskapene taper.